Wpływ opodatkowania dochodów rolniczych na sytuację ekonomiczną indywidualnych gospodarstw rolnych z obszaru intensywnego rolnictwa (próba symulacji w odniesieniu do gospodarstw FADN z powiatu gostyńskiego) - Czyżewski, Andrzej; Smędzik, Katarzyna (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2011)
W badaniach podjęto próbę sprawdzenia wpływu opodatkowania rolnictwa na sytuację ekonomiczną indywidualnych gospodarstw rolnych województwa gostyńskiego, uczestniczących w FADN (systemie prowadzenia księgowości gospodarstw rolnych). Na podstawie wyników tej symulacji podjęto próbę określenia wpływu podatku progresywnego i proporcjonalnie – liniowego na wysokość dochodów z działalności rolniczej, pozostałych im po opodatkowaniu. Analizę przeprowadzono na grupie czterdziestu pięciu gospodarstw FADN z województwa gostyńskiego, biorąc pod uwagę klasy ze względu na obszar (do 20 ha i od 20 ha i więcej), żywotność ekonomiczną (do 20 ESU i od 20 do 50 m). ESU) i typy gospodarstw. Wykazano, że opodatkowanie dochodów gospodarstw rolnych może mieć negatywny wpływ na dochody pozostające do dyspozycji gospodarstw rolnych z województwa gostyńskiego uczestniczącego w FADN. Szczególnie dotyczy to gospodarstw wyspecjalizowanych io dużej żywotności ekonomicznej, sprawdzonych w tej próbie.