Spółdzielczość rolna w systemie stosunków agrarnych - Pimenova Оlena (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2011)
W opracowaniu zbadano ważność spółdzielczości rolnej dla pomyślnego rozwoju małych form gospodarowania i efektywnego działania sektora rolniczego Ukrainy. Określone zostały podstawowe drogi rozwoju małych form gospodarowania w warunkach połączenia producentów rolnych w rolnicze spółdzielnie. Uzasadniono ważność rozwoju na Ukrainie produkcyjnych spółdzielni jako zespołowej formy gospodarowania.