Rola zasobów ludzkich w kształtowaniu wyników ekonomiczno-finansowych przedsiębiorstw w świetle przeglądu literatury oraz badań własnych - Pietrzak, Michał (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012)
W gospodarce opartej na wiedzy tradycyjna siła robocza przekształciła się w zasoby ludzkie (HR). Argument o rosnącej roli HR i innych zasobów niematerialnych zauważył ciągły wzrost relacji pomiędzy kapitalizacją rynkową spółek a wartością księgową ich aktywów trwałych. Dane empiryczne przeprowadzone w 20 polskich spółdzielniach mleczarskich wskazują na pozytywną korelację pomiędzy poziomem formalnego wykształcenia a wynikami ich działalności. Wniosek ten jest kolejnym potwierdzeniem wyników wielu badań w innych branżach i krajach. Wyniki te wskazują na potrzebę traktowania zasobów ludzkich raczej jako inwestycji niż kosztów. Ważną kwestią jest wsparcie menedżerów w podejmowaniu decyzji poprzez rozwój zasobów ludzkich w aspekcie rachunkowości i kontrolingu. (Tłumaczenie)