Wpływ zmian demograficznych na stan finansów gminnych na przykładzie Szczecina oraz gmin powiatu polickiego - Sobczyk, Andrzej (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012)
Celem artykułu jest więc zwięzła próba porównania perspektyw rozwoju kilkunastotysięcznego powiatu na tle kilkusettysięcznego miasta wojewódzkiego. Za wskaźniki potencjału przyjęto wybraną grupę przychodów gmin, ilość pozwoleń wydanych na budowę oraz zmiany w liczbie mieszkańców i udziale poszczególnych funkcjonalnych grup wieku, które w dużej mierze kształtować będą stan budżetu. (fragment tekstu)