Sytuacja społeczno-ekonomiczna gminy w rejonie zagrożonym depopulacją (na przykładzie miasta i gminy Drohiczyn) - Bogdan, Klepacki; Klepacka, Anna (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012)
Celem badań było rozpoznanie zjawiska depopulacji oraz określenie stanu gospodarki w mieście i gminie Drohiczyn, położonych w województwie podlaskim w powiecie siemiatyckim. Drohiczyn w latach 1975-1998 był miastem administracyjnie należącym do województwa białostockiego. Badania obejmują lata 2000, 2005 i 2008. (fragment tekstu)