Wybrane problemy wdrażania standardów Bazylei III w bankach spółdzielczych - Domańska-Szaruga, Beata (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012)
Celem artykułu jest poszukiwanie odpowiedzi na pytania: czy polskie banki spółdzielcze będą zobowiązane wypełniać wymogi zaprojektowane dla większych instytucji kredytowych, jakie zmiany w procesie implementacji przepisów CRD IV i CRR oraz jakie działania dostosowawcze powinny mieć miejsce, aby polskie banki spółdzielcze nie miały problemów z wypełnieniem norm adekwatności kapitałowej i płynności? Rozważania oparto na analizie dokumentów źródłowych oraz czasopiśmiennictwa poruszającego problemy polskiej bankowości spółdzielczej. Zastosowano również metodę wywiadu swobodnego przeprowadzonego wśród prezesów banków spółdzielczych. (fragment tekstu)