Podatek rolny a nadwyżka bezpośrednia gospodarstw rolniczych według regionów FADN - Mądra, Magdalena (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012)
W opracowaniu przedstawiono obciążenie podatkiem rolnym w gospodarstwach rolnych według nadwyżki brutto w podziale na regiony FADN w Polsce. W artykule omówiono także odchylenie standardowe i współczynnik zmienności podatku rolnego w odniesieniu do jednostki wielkości ekonomicznej. Prezentowane badania przeprowadzono w latach 2004-2009, we wszystkich 4 województwach. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że relacje pomiędzy zróżnicowaniem podatku rolnego a marżą brutto wykazują tendencję spadkową. Wyjaśniła naturalny wpływ podatku rolnego na osiągane dochody wśród gospodarstw rolnych. (tłumaczenie)