Kompetencja komunikacyjna menedżera jako czynnik skutecznego zarządzania przedsiębiorstwem - Krzyżanowska, Krystyna (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2004)
W artykule przedstawiono koncepcje komunikacji, formy komunikacji, komunikację werbalną i niewerbalną w przedsiębiorstwie. Decydują o efektywnym zarządzaniu firmą. Zarządzanie procesem komunikacji w firmie wymaga: rozpoznania barier w skutecznej komunikacji i znalezienia sposobów ich pokonania. Bardzo przydatne w tej dziedzinie są umiejętności odczytywania sygnałów niewerbalnych, wysyłania sygnałów werbalnych zgodnych z sygnałami niewerbalnymi oraz umiejętność aktywnego słuchania i odczytywania informacji zwrotnej.