SYTUACJA FINANSOWA PRZEDSIĘBIORSTW ROLNICZYCH NA BIAŁORUSI - Pestis, Maria; Pestis, Pavel; Rudenko, Dmitry; Rudenko, Elena (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2008)
Celem opracowania jest analiza finansowa przedsiębiorstw rolniczych na Białorusi. Wskazuje ona na najlepszą sytuację finansową przedsiębiorstw w latach 1990–2000. Obecnie główne kierunki pomocy przeznaczonej dla producentów rolnych wiążą się z: dotacjami publicznymi, podnoszeniem cen oraz problemem opóźnień w płatnościach. Oddzielne działania związane są z reformą, która idzie w kierunku fuzji przedsiębiorstw niedochodowych lub ich sprzedaży organizacjom bądź też inwestorom funkcjonującym bardziej efektywnie. W latach 2000–2006 poziom publicznych inwestycji wzrósł z 20 do 190 USD w przeliczeniu na jeden hektar. W znacznej mierze fundusze te przeznaczone są na modernizacje technologii produkcji w rolnictwie. Istnieje również prawdopodobieństwo, że w przyszłości wystąpi konieczność rezygnacji z tej praktyki. Kolejne działania powinny być skupione na rozwoju efektywności produkcji rolniczej.