Rozmiary bezrobocia jawnego i ukrytego na wsi oraz sposoby jego ograniczenia - Hybel, Jan (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 1995)
Przeanalizowano ceny podstawowych artykułów rolno-spożywczych w kilku krajach UE. Analiza obejmuje: -ceny skupu i ich tendencje, czynniki wpływające na poziom cen, w tym WPR, - ceny podstawowych produktów spożywczych (przemysł i hurt), - ceny detaliczne żywności. Zbadano podstawowe wskaźniki cen (od gospodarstwa rolnego do hurtowego, detalicznego). W odniesieniu do stosunku producenta do detalu uwzględniono następujące kwestie: - różnice w marżach marketingowych w różnych krajach, - zmiany w czasie marż marketingowych dla danego produktu, - marże marketingowe dla różnych produktów, - wpływ marż marketingowych na poziom detaliczny i produktowy, - marże marketingowe dla różnych produktów, - wpływ marż marketingowych na poziom cen detalicznych i producentów.