Organizacja rynku ogrodniczego w Unii Europejskiej na przykładzie Holandii - Pizło, Wojciech (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 1999)
W artykule przedstawiono główne instrumenty regulacji rynku owoców i warzyw w Unii Europejskiej (dotyczące wymagań jakościowych, regulacji cen, roli organizacji producentów na rynku). Scharakteryzowano strukturę organizacyjną rynku owoców i warzyw w Holandii. W pierwszej kolejności omówiono specyficzny system sprzedaży aukcyjnej w tym kraju, a następnie zilustrowano zmiany w liczbie aukcji w zależności od zmian wielkości ich obrotu. (tłumaczenie - LW)