Tendencje zmian obciążeń osób fizycznych podatkiem dochodowym - Wasilewski, Mirosław (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2000)
W artykule dokonano analizy obciążeń podatkowych osób fizycznych, od których pobierany jest podatek dochodowy od osób fizycznych. Autor określił liczbę podatników oraz ich strukturę poprzez: (i) wysokość dochodów, (ii) formę zeznania podatkowego – PIT, (iii) skalę stosowanych zwolnień dochodowych (podatkowych) w podziale na grupy podatkowe. Z wyników analizy wynika, że w latach 1996-1998 w całkowitych dochodach osób fizycznych największą część stanowiły wynagrodzenia za pracę wykonywaną na podstawie umów o pracę i usług oraz wynagrodzenia w spółdzielniach (52,1% w 1998). Liczba osób płacących podatek dochodowy osiągnęła ok. 25094 tys. osób w 1998 r. W całej grupie podatników dominowały osoby, które deklarowały dochody i podatki wspólnie z małżonkami. Łączna liczba podatników rozliczających się z urzędami skarbowymi, którzy złożyli formularze PIT, wzrosła do ok. 16605 tys. osób w roku 1998. W tym roku osoby składające PIT-31 stanowiły największy odsetek ogółu podatników. Udział tych, którzy skorzystali z ulg podatkowych, spadł z 48,9 proc. w 1996 r. do 38,0 proc. w 1998 r. Z ulg podatkowych najczęściej korzystali podatnicy zaliczeni do III grupy podatkowej (91,2 proc. podatników w 1998 r.), gdy dla I grupy podatkowej *to ułamek wynosił zaledwie 35,6 proc. W 1998 r. w przypadku I grupy podatkowej ulgi podatkowe wynosiły 2,1% dochodu, natomiast w przypadku III grupy podatkowej stanowiły one odpowiednio 9,3%.