Ważniejsze wyzwania i dylematy społeczeństwa XXI wieku - Błaszczyk, Andrzej (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2001)
W artykule przedstawiono problemy rozwoju cywilizacyjnego XXI wieku w warunkach procesów globalizacyjnych. Praca rzuca światło na nowe zjawiska społeczne, wydarzenia i kryzysy. Rzeczywistość współczesna jest zróżnicowana i nie może mieć cech wspólnych; te same procesy wyglądają inaczej, gdy obserwuje się je z różnych perspektyw, różnych stron świata, a także z poszczególnych punktów widzenia (np. punktu widzenia Johna Graya).