Koszty i korzyści z inwestycji w budowle do składowania nawozów organicznych w gospodarstwach z produkcją zwierzęcą w Polsce - Majewski, Edward; Straszewski, Sławomir; Wąs, Adam (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2002)
W artykule przedstawiono wyniki analizy inwestycji w obiekty do składowania odchodów zwierzęcych w polskich gospodarstwach rolnych, niezbędne do spełnienia wymagań unijnej Dyrektywy azotanowej. Skonstruowano modele liniowe (wykorzystujące optymalne funkcje celu) 88 typów gospodarstw, w tym mleczarskich, trzodowych i mieszanych, aby obliczyć zarówno koszty i korzyści inwestycji, jak i zbadać ich wpływ na poziom dochodów gospodarstw. Oszacowano, że obecnie około 20-25% polskich gospodarstw jest zadowalająco wyposażonych zgodnie z wymogami Dyrektywy. Rozwiązania większości modeli gospodarstw rolnych pokazują, że niezbędne inwestycje mają niewielki negatywny wpływ na dochody gospodarstw. Bariery finansowe i niski stopień świadomości ekologicznej rolników można uznać za poważne przeszkody w budowie infrastruktury ekologicznej gospodarstw. Biorąc pod uwagę przewidywalne korzyści społeczne inwestycji ekologicznych, można stwierdzić, że zasadne byłoby albo bezpośrednie wsparcie finansowe, albo jakiekolwiek zachęty dla programów inwestycyjnych. Można jednak kwestionować wsparcie inwestycji publicznych dla małych gospodarstw rolnych, gdyż spodziewana koncentracja w produkcji zwierzęcej prawdopodobnie obniży się w najbliższej przyszłości i nastąpi zaprzestanie chowu zwierząt w takich gospodarstwach.lw