Zmiany cen skupu żywca a rozmiary produkcji w latach 1989-2000 - Zajączkowska, Maria (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2003)
Ceny skupu mają wpływ na skalę sprzedanej produkcji rolnej. Autorka obliczyła ceny względne i rzeczywiste na podstawie własnych wzorów oraz nominalnych cen zakupu. Ceny względne porównują aktualną cenę produktu z cenami innych produktów rolnych w danym roku. Ceny realne skupu produktów rolnych pokazują zmiany siły nabywczej tych cen w danym roku w stosunku do roku bazowego. Na podstawie obliczonych cen autor stwierdził, że warunki produkcji bydła rzeźnego – wieprzowego, wołowego, drobiowego i baraniego – pogorszyły się w Polsce w latach dziewięćdziesiątych.