Ekonomiczne aspekty rozwoju Zakładu Mięsnego "Mościbrody" w latach 1998-2002 - Cała, Elżbieta (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2003)
W artykule przedstawiono analizę działalności i kierunków rozwoju Zakładów Mięsnych „Mościbrody” na podstawie wyników badań empirycznych w latach 1998-2002. W artykule dokonano oceny zmian w zatrudnieniu, produkcji i dystrybucji. W artykule dokonano analizy sytuacji kapitałowej i finansowej tej spółki, dokonano analizy bilansu wskaźników oraz rozliczenia zysków i strat. Wszystkie opisane elementy wskazywały na dynamiczny rozwój badanej firmy. Wyniki analizy wskaźników potwierdziły dobrą kondycję Zakładów Mięsnych „Mościbrody” i możliwości dalszego rozwoju. W artykule zawarto wyniki ankiet przeprowadzonych wśród właścicieli i kadry zarządzającej na temat potencjału konkurencji i źródeł przewagi w konkurencji. W artykule zawarto główne elementy strategii rozwoju przedsiębiorstwa.