Ewaluacja sytuacji finansowo-majątkowej polskich gospodarstw rolnych w latach 2004–2014 - Misztal, Anna (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017)
Podstawowym celem artykułu jest ocena rozwoju sytuacji finansowo-majątkowej polskich gospodarstw rolnych. Początkowe rozważania poświęcono teoretycznym zagadnieniom związanym z gospodarstwami rolnymi oraz czynnikami wpływającymi na ich bieżącą sytuację finansowo-majątkową i rozwój. Właściwą część opracowania poświęcono empirycznej weryfikacji hipotezy głównej. Wyznaczono wskaźniki analityczne i syntetyczne dla gospodarstw rolnych, a następnie wysnuto wnioski końcowe.