Rodzaje ryzyka w działalności rolniczej oraz ich postrzeganie przez rolników - Wicki, Ludwik; Laska, Dorota (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012)
W artykule przedstawione są wyniki badań dotyczące percepcji ryzyka przez rolników. Celem badania było określenie, jakie ryzyka związane z rolnictwem są postrzegane przez rolników jako zagrożenie dla ich gospodarstw i produkcji. Ankietę przeprowadzono wśród 70 gospodarstw w województwie łódzkim. Zanalizowano ryzyka związane z produkcją roślinną. Poniesione straty wynikały głównie z czynników naturalnych (pogodowych). Przeprowadzona analiza wykazała, że według rolników zestawy ryzyk w całym rolnictwie są dość różne niż w ich własnym gospodarstwie. Największe różnice dotyczyły takich zdarzeń jak powódź, grad i ulewa. Te różnice w postrzeganiu mogą sprawić, że przygotowanie oferty ubezpieczeniowej dla gospodarstw stanie się trudniejsze. W szczególności, jak wynika z badań, rolnicy są skłonni zatrzymać ryzyko, jeśli oceniają, że jego wpływ nie spowoduje strat przekraczających 25% ich produkcji. (tłum: OpenAI)