Ryzyko finansowe w zarządzaniu przedsiębiorstwem - Sulieshova, Iryna (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012)
Skutecznie prowadzona działalność gospodarcza (jako całość) zależy od podejścia do zarządzania ryzykiem w przedsiębiorstwie. Celem w procesie zarządzania ryzykiem jest ograniczanie i minimalizowanie, na ile jest to możliwe, ryzyka. Artykuł przedstawia metodologiczne oraz metodyczne aspekty zarządzania ryzykiem finansowym w przedsiębiorstwie. Opisano podstawowe zasady, etapy oraz metody zarządzania ryzykiem finansowym. Ponadto wyróżniono kluczowe czynniki kształtujące ryzyko finansowe, w szczególności wpływ wewnętrznych mechanizmów ich neutralizowania na działalność przedsiębiorstwa.