Rozwój walutowych instrumentów pochodnych w Polsce - Juszczyk, Marta (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012)
Celem opracowania jest określenie rozwoju rynku walutowych instrumentów pochodnych w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem struktury obrotów i otwieranych pozycji. Materiał źródłowy obejmuje lata 2006-2012 i został opracowany na podstawie danych uzyskanych na WGT S.A. Zebrane materiały zostały uporządkowane, wyselekcjonowane i pogrupowane według rodzaju kontraktów. Wyniki badań zaprezentowano tabelarycznie i graficznie w ujęciu rocznym, kwartalnym i miesięcznym. W artykule posłużono się metodą analizy opisowej oraz wnioskowania dedukcyjnego, tj. formułowania ogólnych twierdzeń, opierając się na dorobku teorii i analizy zagadnień. (fragment tekstu)