Źródła informacji dotyczących wdrażania innowacji w przedsiębiorstwach przemysłu rolno-spożywczego - Wasilewski, Mirosław; Wasilewska, Anna (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012)
W opracowaniach ustalono źródło informacji, które wykorzystywano podczas wdrażania innowacji w przedsiębiorstwach rolno-spożywczych. W badanych firmach źródła informacji w tym zakresie były zróżnicowane. Głównym źródłem wewnętrznym była wiedza kadry kierowniczej, natomiast z asortymentu rynkowego – dostawców. Znaczenie zarządzania w tym aspekcie było zauważalne zwłaszcza w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, a także produkcyjnych, usługowych i handlowych. W przedsiębiorstwach produkcyjno-usługowych oraz zakładach przetwórstwa mięsnego dominowali dostawcy jako główne źródło informacji. W przedsiębiorstwach produkcyjnych, usługowych i handlowych te źródła informacji nie miały już tak dużego znaczenia. Znaczenie wykonawców w tym zakresie było największe w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Uczelnie wyższe jako źródło informacji o innowacjach były w dużym stopniu wykorzystywane przez przedsiębiorstwa produkcyjne, usługowe i handlowe, natomiast konferencje i wystawy przez przedsiębiorstwa produkcyjne i usługowe.