Sytuacja na rynku produktów owczarskich na świecie w latach 1997-2001 - Rokicki, Tomasz (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2004)
W latach 1997-2001 pogłowie owiec na świecie nieznacznie spadło. Zmiany następowały wraz ze zmianami stanów magazynowych w produkcji. Zmniejszyła się produkcja wełny, wzrosła natomiast produkcja mięsa. Taka sytuacja była związana z zmianami w wykorzystaniu mięsa baraniego. Zmiany w produkcji wełny i mleka korelowały ze zmianami w pogłowiu owiec. (tłum. L.W.)