Wpływ wielkości kapitału banku na współczynnik wypłacalności - Gładysz, Monika (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2005)
W artykule przeanalizowano powiązania pomiędzy kapitałem banku a współczynnikiem wypłacalności. Porównano poziom współczynnika wypłacalności i kapitału polskiego sektora bankowego oraz banków notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Stwierdzono, że im mniejszy był bank, tym wyższy lub bardziej zróżnicowany był kapitał buforowy.