Poziom i zróżnicowanie dochodów ludności użytkującej gospodarstwa rolne - Stańko, Stanisław; Gralak, Arkadiusz (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 1998)
Obserwowano bardzo zróżnicowany poziom i strukturę dochodów wśród prowadzących gospodarstwa rolne w 1996 r. Produkcja rolna w gospodarstwach o najwyższych dochodach przynosiła dochody brutto 106 razy wyższe niż w gospodarstwach o najniższych dochodach. Dochód brutto na członka rodziny był odpowiednio 53 razy wyższy. Dochody z rolnictwa w 1996 r. stanowiły zaledwie 44,4% dochodów rozporządzalnych ludności rolniczej. Dochody gospodarstwa rolnego uzupełniały emerytury i renty (27,4 proc.), dochody z pracy poza rolnictwem (22,4 proc.), dochody z działalności pozarolniczej (2,1 proc.) oraz dochody z pozostałych źródeł (1,1 proc.). Dochody uzyskiwane poza gospodarstwem łagodzą spadek dochodów użytkowników gospodarstw rolnych, a w efekcie poprawiają proporcje dochodowe wśród ludności rolniczej. Stosunek najwyższego poziomu dochodu do dyspozycji brutto do najniższego w wybranych grupach wyniósł 17. W odniesieniu do jednej osoby wskaźnik ten wyniósł 8,6. Z analizy wynika, że 42 proc. badanych gospodarstw główne dochody osiągało z produkcji rolniczej, 31 proc. – ze świadczeń emerytalno-rentowych, 24 proc. – z wynagrodzeń, a 3 proc. – z innych źródeł. W najkorzystniejszej sytuacji ekonomicznej znajdowały się osoby samozatrudnione w działalności pozarolniczej.