Sprawozdanie z udziału w V Kongresie Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu "Agrobiznes w krajach Europy Środkowej w aspekcie integracji z Unią Europejską" - Zawojska, Aldona; Daniłowska, Alina (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 1999)
W dniach 22-25 września 1998 r. odbył się we Wrocławiu V Kongres Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. Wrocław gościł ponad 200 ekonomistów z Polski, Czech, Białorusi i Rosji. Wizyta na Kongresie była dobrą okazją do wzięcia udziału w dyskusji na wiele zagadnień podzielonych na pięć szerokich tematów, a mianowicie: „Problemy ekonomiczno-organizacyjne gospodarstw rolnych”, „Problemy infrastruktury obszarów wiejskich i rolnictwa”, „Polityka rolna”, „ Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich” oraz „Problemy doradztwa i edukacji”. Tematyka ta była poruszana podczas sesji plenarnej oraz w trakcie pięciu zaplanowanych sesji tematycznych. Autorzy niniejszego raportu wzięli udział w pierwszej i drugiej z wybranych sekcji. Raport koncentruje się na zmianach strukturalnych w gospodarstwach rolnych, na rynku ziemi rolnej (głównie ceny ziemi), regionalnym zróżnicowaniu zdolności produkcyjnych obszarów wiejskich oraz ogólnie na regionalnych różnicach w rozwoju gospodarczym Polski i innych krajów Europy Środkowo-Wschodniej. (tłumaczenie lw)