Analiza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstw hodowli roślin ogrodniczych w latach 1997-1999 - Filipiak, Tadeusz (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2001)
W artykule przedstawiono analizę ekonomiczno-finansową przedsiębiorstw hodowli ogrodniczej będących własnością Agencji Państwowej Własności Rolnej. Firmy te mają ogromne znaczenie w rozwoju postępu biologicznego, gdyż są właścicielami 65% polskich podgatunków warzyw znajdujących się w Urzędowym Rejestrze Podgatunków. W okresie objętym badaniem sytuacja tych przedsiębiorstw była bardzo trudna, ale wewnętrznie odmienna. Pomimo tej sytuacji można było zaobserwować pozytywne zjawiska, takie jak np. lepsze wykorzystanie majątku trwałego i obrotowego, zwiększenie efektywności pracy oraz poprawę rentowności. Spółki charakteryzujące się wysoką rentownością majątku charakteryzowały się lepszą rentownością sprzedaży w porównaniu do spółek charakteryzujących się niską rentownością majątku. Dodatkowo, w konsekwencji pierwszych osiągnięć, lepsze wyniki ekonomiczne, zarówno w działalności operacyjnej, jak i ekonomicznej.lw