Zmiany w handlu zagranicznym Polski produktami rolno-spożywczymi w latach 1989-2001 - Stańko, Stanisław (Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2003)
W artykule przedstawiono tendencje w polskim handlu zagranicznym artykułami rolno-spożywczymi w latach 1989-2001. Wyniki analizy wskazują, że handel rolno-spożywczy ma tendencję wzrostową, jednak dynamika eksportu była niższa w porównaniu z importem. W rezultacie Polska jest importerem netto produktów rolno-spożywczych. Deficyt w polskim handlu rolno-spożywczym tworzył głównie bilans handlu rolnego. W obszarze eksportu rolno-spożywczego główny partner handlowy – kraje UE, zmniejszył swój udział z około 63% średnio w latach 1989-1991 do około 48% obecnie, podczas gdy zarówno kraje byłego Związku Radzieckiego, jak i kraje CEFTA były coraz ważniejszymi partnerami. Polski eksport rolno-spożywczy kierowany do krajów byłego Związku Radzieckiego zwiększył swój udział z 5% do 20%, podczas gdy w przypadku krajów CEFTA z 1,8% do 11,8%. W latach 1989-2001 dynamika eksportu do UE była 2,4 razy niższa w porównaniu do eksportu ogółem. Oznacza to stopniową reorientację przepływów handlowych w kierunku regionów spoza Unii Europejskiej. Statystyki pokazują rosnący udział importu z UE i CEFTA, przy jednoczesnym spadku udziału krajów EFTA w polskim imporcie rolno-spożywczym. tłum. - lw