Konkurencyjność polskiego rynku wołowiny na rynku unijnym

Main Article Content

Ewa Bąk-Filipek
Agnieszka Parlińska

Abstrakt
Poland beef with the large potential would become a competitive product on the European Union market. The main two factors which decisive about competitiveness of this product are the price and the quality of offered meat. The development of this market in the future can be positively evaluated when improvement of the quality of beef produced and maintain prices at profi table levels can be managed. Access of Poland to EU improved situation on Polish beef market. The price competitiveness of beef after entry was high. The authors in the following study attempted to analyze price competition on the Polish beef market in the EU market conditions.

Article Details

Jak cytować
Bąk-Filipek, E., & Parlińska, A. (2011). Konkurencyjność polskiego rynku wołowiny na rynku unijnym. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (93), 107–118. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2011.93.108
Bibliografia

ADAMOWICZ M., KRÓL J. 1998: Ochrona konkurencji a rynek rolny. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

ADAMOWICZ M. 2000: Polityka ochrony konkurencji a konkurencyjność w kompleksie rolno-żywnościowym. [w:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin.

GUZEK M., BISKUP J. 1999: Konkurencyjność Polski wobec Unii Europejskiej w zakresie towarów rolno-żywnościowych według przewag komparatywnych. Wydawnictwo IKiCHZ, Warszawa.

KRUGMAN P.R. 1987: Market Access and Competition in High Technology Industries: A Simulation Exercise [in:] H. Kierzkowski (ed.), Protection and Competition in International Trade, New York. Por. Scott B.R. (1985): U.S. Competitiveness: concpets, Performance and Implications.

OSZCZYGIEŁ A. 2000: Konkurencja jakościowa w zaopatrzeniu surowcowym w zakładach mięsnych w Łukowie. [w:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin.

PORTER M.E. 1992: Strategie konkurencji. Wydawnictwo PWE, Warszawa.

RYTKO A. 2003: Środkowoeuropejskie Porozumienie Wolnego Handlu CEFTA jako studium rozwoju integracji europejskiej w sferze rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

WIJSMAN A., SPITLEARS P. 1998: Can the Western European Agr-food Compete on the Global Market. Rabobank International.

WOŚ A. 2001: Konkurencyjność potencjalna polskiego rolnictwa. Wydawnictwo IERiGŻ, Warszawa.

WYSZKOWSKA Z. [red.] 2002: Konkurencyjność polskiego rolnictwa w kontekście europejskim i globalnym. Materiały z konferencji naukowej w Pieczyskach, Wydawnictwo ART. w Bydgoszczy, Bydgoszcz.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty