Main Article Content
Owce zostały udomowione ze względu na elastyczność w ich wykorzystaniu do produkcji mięsa, mleka, wełny, skór i nawozów. Znaczenie hodowli owiec w ostatnim czasie maleje, szczególnie w związku ze spadkiem zapotrzebowania na wełnę w latach 80-tych. Znaczenie produkcji owiec jest duże w hrabstwach o wysokim pogłowiu owiec (Chiny, Australia i Nowa Zelandia). Pogłowie nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na produkcję owiec. Na poziom produkcji mięsa lub wełny wpływają także inne czynniki, takie jak struktura rasowa stada. Produkcja owiec ma długą tradycję. Czynnik ekonomiczny jest głównym czynnikiem wzrostu produkcji owiec. Wzrost produkcji owiec jest powiązany z opłacalnością produkcji.
Article Details
ALEKSANDER E., 1999: Wełny na rynku głównych producentów. [w:] Alternatywne kierunki wykorzystania krajowego pogłowia owiec. Fundacja "Rozwój SGGW", Warszawa.
BERDYCHOWSKA G., NIEMCZYK J., SZKLARSKI L.T., 2004: Uwarunkowania i perspektywy rozwoju owczarstwa po akcesji do Unii Europejskiej, z uwzględnieniem stanu i sytuacji tego sektora na Mazowszu. Biuletyn Owczarski Polskiego Związku Owczarskiego, Warszawa.
NIŻNIKOWSKI R. (red.), 2003: Chów i hodowla owiec, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
NIŻNIKOWSKI R., 1994: Chów owiec. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa.
NIŻNIKOWSKl R., 1996: Przydomowy chów owiec, MULTICO - Oficyna Wydawnicza, Warszawa.
Podstawy produkcji zwierzęcej. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1999:, Warszawa
www.fao.org FAOSTAT DATABASE
Downloads
- Bogdan Klepacki, Ilona Dziedzic-Jagocka, Edyta Piątek, Wielostopniowy rachunek kosztów zmiennych na przykładzie przedsiębiorstwa , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 109 (2015)
- Bogdan Klepacki, Barbara Kusto, Ocena kondycji finansowej gmin województwa świętokrzyskiego , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 77 (2009)
- Bogdan Klepacki, Zrównoważony rozwój gospodarczy - moda czy utrwalony trend? , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 40 (2000)
- Bogdan Klepacki, Ilona Dziedzic-Jagocka, Sytuacja finansowa przedsiębiorstwa transportowego (na przykładzie Świętokrzyskiego Centrum Ratownictwa i Transportu Sanitarnego w Kielcach) , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 97 (2012)
- Tomasz Rokicki, Uwarunkowania rozwoju produkcji owczarskiej w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 67 (2008)
- Bogdan Klepacki, Domy opieki społecznej na obszarach wiejskich – skala i potencjał rozwojowy , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 122 (2018)
- Bogdan Klepacki, Zmiany poziomu intensywności produkcji roślinnej w Polsce w latach dziewięćdziesiątych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 48 (2003)
- Bogdan Klepacki, Wpływ wieku rolników na ich zachowania produkcyjne w okresie transformacji systemowej w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 1 (1996)
- Bogdan Klepacki, Anna Łowicka, Zmiany w zasobach i rozmiarach produkcji a sytuacja ekonomiczna wybranych spółdzielni mleczarskich , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 49 (2003)
- Bogdan Klepacki, Profesor Zygmunt Wojtaszek-Naukowiec, Nauczyciel, Człowiek , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 37 (1999)