Obecny stan rozwoju branży mięsnej na Ukrainie

Main Article Content

Kalina Lutsiy


Słowa kluczowe : rynek mięsa i wyrobów mięsnych, branża przetwórstwa mięsnego, przedsiębiorstwa
Abstrakt
Celem niniejszego artykułu jest przeprowadzenie analizy obecnego stanu rynku mięsa i wyrobów mięsnych na Ukrainie dla zidentyfikowania głównych problemów z uwzględnieniem osobliwości branży. Podstawowym zadaniem było udzielenie rekomendacji na temat rozwoju działalności branży. W artykule wyróżniono główne cechy branży mięsnej, które są istotą jej problemów, a mianowicie: skomplikowany system z wieloma powiązaniami, bardzo duża zależność efektywności działalności od stabilności i efektywności współdziałania elementów, duża wrażliwość na zależność od importowanego surowca, wysoki i stały poziom ryzyka w branży. Wskutek istotnego zmniejszenia pogłowia zwierząt we wszystkich kategoriach gospodarstw zmniejszyła się produkcja mięsa. W badanym okresie (2010–2015) odnotowano wahania krajowej produkcji surowca mięsnego w wadze ubojowej. Ukraińscy producenci zwiększają całkowitą produkcję mięsa za sprawą mięsa drobiowego i wieprzowiny, a zmniejszają produkcję wołowiny, ponieważ atrakcyjność inwestycyjna tej branży jest dosyć mała ze względu na długi cykl produkcyjny oraz znaczną kapitałochłonność. Na podstawie badań należy wskazać czynniki rozwoju branży mięsnej: wsparcie państwowe, podwyższenie cen na rynku mięsa i zwiększenie produkcji mięsa, wykorzystanie nowoczesnych i surowcowo-oszczędnych technologii itd. Bezpieczeństwo żywnościowe polega na zabezpieczeniu przez państwo odpowiedniej liczby pełnowartościowych artykułów żywnościowych zaspokajającym zapotrzebowanie ludności oraz dostępnych dla każdego członka społeczeństwa. Badanie wykazało, że spożycie mięsa i jego przetworów na Ukrainie nie odpowiada poziomowi racjonalnej normy. Poziom konsumpcji produktów mięsnych w pewnej mierze wpływa na branżę mięsną i dynamikę produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ na ogół obserwuje się tendencję do zmniejszenia produkcji w branży przetwórstwa mięsnego. W przypadku analizy wielkości eksportu produktów krajowych obserwuje się jego stopniowy wzrost w porównaniu z importem, co świadczy o spadku zależności importowej Ukrainy. Na podstawie wyników badań zaproponowano rekomendacje odnośnie rozwoju całej branży, które pomogą przedsiębiorstwom branży mięsnej efektywnie rozwijać się na istniejącym rynku.

Article Details

Jak cytować
Lutsiy, K. (2017). Obecny stan rozwoju branży mięsnej na Ukrainie. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (117), 19–31. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.117.2
Bibliografia

BOLSHAKOV E., 1998: Scientific and engineering support of the meat industry: problem-system analysis, Food industry, Moscow.

Business Information-News Site, available at: https://delo.ua/.

Information-analytical publication "Agribusiness Today", available at: http://www.agro-business.com.ua.

KOLYADA A., 2016: Analysis of the current state of the meat industry Ukraine, Statistic of Ukraine 1.

NAKAI O., 2012: Current state and problems of the meat market in Ukraine, Collected Works, Economic science, PVNZ Bukovina University, Books 21 8.

ONOPRIYENKO I., 2016: The formation of regional meat market, Global and National Economic Problems 10, 605-608.

ORLYKOVSKYI, M., ZABURANNA, L., WICKI 2017: Agriculture in Poland and Ukraine - potential and dynamics of changes in production. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego W Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, 17, 326–338.

ROMANISHYN O., 2013: Features of formation of meat market in Ukraine, Innovative Economy 46(8), 233-237.

SOLOMCHUK L., 2015: Current state of raw materials and market of meat in Ukraine, Scientific Works of NUFT 21(2), 78-85.

State Statistics Service of Ukraine, available at: http://www.ukrstat.gov.ua.

Ukrainian Independent Information Agency of News, available at: https://economics.unian.ua.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.