Analiza porównawcza poziomu i struktury wydatków na działalność prewencyjną w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy ponoszonych przez przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego w województwie łódzkim

Main Article Content

Anetta Zielińska


Słowa kluczowe : sektor, przemysł spożywczy, wydatki, wypadki przy pracy, prewencja
Abstrakt
Artykuł przedstawia poziom i strukturę wydatków ponoszonych przez przedsiębiorstwa na profilaktykę związaną z BHP. Badaniem zostały objęte duże przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego na terenie województwa łódzkiego. Jak wynika z przeprowadzonych badań, w latach 2008–2012 liczba wypadków przy pracy wzrosła o 29%, podczas gdy koszty profilaktyki BHP zwiększyły się zaledwie o 2,5%. Należy ocenić to negatywnie, gdyż działalność w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy nie powinna sprowadzać się do zapewniania pracownikom wyłącznie podstawowych środków pozwalających na wykonywanie powierzonych im czynności. Wydatki na BHP były zbyt niskie i nie przyniosły oczekiwanych efektów. Ponadto, ich zwiększenia się nie miało charakteru wyprzedzającego względem zmian skali wypadków przy pracy.

Article Details

Jak cytować
Zielińska, A. (2017). Analiza porównawcza poziomu i struktury wydatków na działalność prewencyjną w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy ponoszonych przez przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego w województwie łódzkim. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (117), 151–163. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.117.11
Bibliografia

JAKUBOWSKA M., 1978: Społeczno-ekonomiczne zachęty do poprawy stanu bhp, IWCRZZ, Warszawa.

KLEPACKI B., 1984: Wybór próby w badaniach ekonomiczno-rolniczych, Wydaw. SGGW-AR, Warszawa.

LANGE O., 1990: Ekonomia - przedmiot, zakres i metody, tom 2, [w:] Wybór pism, PWN, Warszawa.

MACIOŁEK H., ZIELIŃSKA A., 2012: Aspekty bezpieczeństwa i higieny pracy w produkcji rolno-hodowlanej w świetle wybranych regulacji prawnych, Journal of Ecology and Health 16(4), 173-186.

MANTEUFFEL R., 1979: Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolniczego, PWRiL, Warszawa.

PAWŁOWSKA Z., RZEPECKI J., 1998: Metody obliczania kosztów wypadków przy pracy w przedsiębiorstwie, Bezpieczeństwo Pracy 5, 34-37.

RZEPECKI J., SERAFIŃSKA A., 2004: Koszty wypadków przy pracy w Polsce, Prewencja i Rehabilitacja 5(3), 1-4.

SIARNECKI K., 2001: Ile kosztują wypadki, Przyjaciel przy Pracy, 10-13.

URBAN R., 2010: Przemysł spożywczy w procesie integrowania z Unią Europejską, Przyspieszenie rozwoju polskiego przemysłu spożywczego [w:] R. Urban, I. Szczepaniak, R. Mroczek (red.), Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza), IERiGŻ-PIB, Warszawa, 22-35.

ZUS, 2009: Prewencja wypadkowa prowadzona przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.