The comparative analysis of the level and structure of expenditures on occupational safety and health in the food industry companies in the Łodz region

Main Article Content

Anetta Zielińska


Keywords : sector, food industry, expenses, work accidents, prevention
Abstract
The article describes the level and structure of company’s expenditures attributed to the prevention of the occupational safety and health risks. The survey was conducted on food companies in the Lodz region. The research reveals that over the period of 2008–2012 the number of work accidents increased by about 29% while the prevention-related spending increased by merely 2.5%. This situation must be negatively assessed because the company’s activity in the area of occupational safety and health at a workplace should not be reduced to providing workers with basic resources enabling them to conduct the entrusted activities. The expenditures on prevention programs were too low and ineffective. Moreover, the increase of the occupational safety and health spending did not have any impact on the changes in the number of accidents at a workplace.

Article Details

How to Cite
Zielińska, A. (2017). The comparative analysis of the level and structure of expenditures on occupational safety and health in the food industry companies in the Łodz region. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (117), 151–163. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.117.11
References

JAKUBOWSKA M., 1978: Społeczno-ekonomiczne zachęty do poprawy stanu bhp, IWCRZZ, Warszawa.

KLEPACKI B., 1984: Wybór próby w badaniach ekonomiczno-rolniczych, Wydaw. SGGW-AR, Warszawa.

LANGE O., 1990: Ekonomia - przedmiot, zakres i metody, tom 2, [w:] Wybór pism, PWN, Warszawa.

MACIOŁEK H., ZIELIŃSKA A., 2012: Aspekty bezpieczeństwa i higieny pracy w produkcji rolno-hodowlanej w świetle wybranych regulacji prawnych, Journal of Ecology and Health 16(4), 173-186.

MANTEUFFEL R., 1979: Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolniczego, PWRiL, Warszawa.

PAWŁOWSKA Z., RZEPECKI J., 1998: Metody obliczania kosztów wypadków przy pracy w przedsiębiorstwie, Bezpieczeństwo Pracy 5, 34-37.

RZEPECKI J., SERAFIŃSKA A., 2004: Koszty wypadków przy pracy w Polsce, Prewencja i Rehabilitacja 5(3), 1-4.

SIARNECKI K., 2001: Ile kosztują wypadki, Przyjaciel przy Pracy, 10-13.

URBAN R., 2010: Przemysł spożywczy w procesie integrowania z Unią Europejską, Przyspieszenie rozwoju polskiego przemysłu spożywczego [w:] R. Urban, I. Szczepaniak, R. Mroczek (red.), Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza), IERiGŻ-PIB, Warszawa, 22-35.

ZUS, 2009: Prewencja wypadkowa prowadzona przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Warszawa.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.