Płynność finansowa i rentowność przychodów podmiotów sektora publicznego i prywatnego za lata 2008–2009
Main Article Content
Abstrakt
The experience of countries with developed market economy confirms that the development of public and private sectors is necessary for the proper functioning of the economy of the state. Using statistics published by the Central Statistical Office, the article presents the financial results of private and public sectors in 2008–2009. The study analyzes the liquidity and profitability of the companies surveyed. Article shows that in 2009 the financial results of the entities by sectors have improved properties compared to the previous year, and the higher profitability of the acquired entities in the private sector. At the same time public sector entities is characterized by a much higher level of liquidity.
Article Details
Jak cytować
Borowiec, L. (2011). Płynność finansowa i rentowność przychodów podmiotów sektora publicznego i prywatnego za lata 2008–2009. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (88), 209–218. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2011.88.27
Bibliografia
BRIGHAM E., GAPENSKI L.: Zarządzanie finansami 2. PWE, Warszawa 2000.
GOŁĘBIEWSKI G., TŁACZAŁA A.: Analiza ekonomiczno-finansowa w ujęciu praktycznym. Difin, Warszawa 2005.
MACHAŁA R.: Praktyczne zarządzanie finansami firmy. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2004.
NOWAK E.: Analiza sprawozdań finansowych. PWE, Warszawa 2008.
OLZACKA B., PAŁCZYŃSKA-GOŚCINIAK R.: Leksykon zarządzania finansami. ODDK, Gdańsk 1998.
SIERPIŃSKA M., JACHNA T.: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2004.
Wyniki finansowe przedsiębiorstw niefinansowych: www.stat.gov.pl, 29.04.2011.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Leszek Borowiec, Informatycznie wspomaganie rachunkowości budżetowej i zarządzania finansami jednostek oświatowych sektora publicznego , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 82 (2010)