Konsumpcja owoców i warzyw w polskich gospodarstwach domowych w latach 2004–2008

Main Article Content

Edyta Gheribi

Abstrakt
The paper is an attempt to analyze the shape of consumption of fruit and vegetable in Polish households. The analysis bases on the GUS (Central Statistical Office in Poland) data concerning individual Polish household budgets. Fruit and vegetable consumption in Poland is still small and amounts at 3.59 kg of fruit per capita per month and at 10.51 kg of vegetables, including 5.27 kg of potatoes. Apples are by far the most commonly eaten fruits – 1.25 kg per capita per month. The growing interest in tropical and southern fruits has been observed. Research results indicate, that preferences for fruits and vegetables differ between the socio- economic groups.

Article Details

Jak cytować
Gheribi, E. (2012). Konsumpcja owoców i warzyw w polskich gospodarstwach domowych w latach 2004–2008. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (95), 67–77. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2012.95.5
Bibliografia

Biuletyn informacyjny 2008. Wyd. Agencja Rynku Rolnego, 39.

CHMIELEWSKA B. 2000: Spożycie żywności w gospodarstwach domowych rolników. Studia i Monografie. Wyd. IERiGŻ, Warszawa, 84.

KAŹMIERCZAK R. 2004: Spożycie warzyw i owoców w Polsce w latach 1993-2002. [w:] Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku, (red.) K. Gutkowska, A. Brzozowska, Wyd. SGGW, Warszawa, 220-225.

ROSIAK E. 2006: Spożycie żywności w Polsce na tle Unii Europejskiej. Opracowanie na podstawie Food Balance Shetts. FAO.

SEKUŁA W., FIGURSKA K., BARYSZ A., OŁTARZEWSKI M. 2008: Wyniki monitoringu żywienia ludności w Polsce. Żywienie Człowieka i Metabolizm, XXXV, 5/6, s. 371-395.

SZNAJDER M., MOSKALIK B., WIELICKA A. 2005: Wpływ wieku na zwyczaje konsumentów w zakresie spożycia owoców i warzyw. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu Roczniki Naukowe VII (3), s. 173-178.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty