Wpływ kryzysu gospodarczego na przemysł spożywczy w Polsce

Main Article Content

Anna Żelazowska-Przewłoka

Abstrakt
In order to draw up visualising the influence of an economic crisis on the Polish food industry and analysis of the strength of this influence on the food industry are as the whole and on individual his industries. A statement that an global economic crisis which took place in 2007–2008 years in the significant degree influenced the Polish food industry is a main hypothesis of the work. In the article changes which took place in the time of crisis in the food industry and surrounding it were described.

Article Details

Jak cytować
Żelazowska-Przewłoka, A. (2012). Wpływ kryzysu gospodarczego na przemysł spożywczy w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (98), 53–63. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2012.98.66
Bibliografia

ALLEN F., BABUS A., CARLETTI E., Financial Crises: Theory and Evidence, http://www.eui.eu/Personal/Carletti/ARFE-Crises-08June09-final.pdf.

BIEŃKOWSKI W., GAWROŃSKA-NOWAK B., GRABOWSKI W., Podatność polskich rynków finansowych na niestabilności wewnętrzne i zewnętrzne, Materiały i Studia nr 258, Narodowy Bank Polski, Warszawa 2011.

CHECHELSKI P., JUDZIŃSKA A., Wpływ kryzysu na polski przemysł spożywczy, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Warszawa 2011.

IWANICZ-DROZDOWSKA M., Determinanty bezpieczeństwa banków w świetle analizy wybranych kryzysów bankowych, Monografie i Opracowania nr 479, Szkoła Główna Handlowa, Warszawa 2000.

KAMINSKY G., Varities of Currency Crises, NBER Working Paper nr 10193, Cambridge 2003. (Crossref)

KONOPCZAK M., MIELUS P., WIEPRZOWSKI P., Rynkowe aspekty problemów na pozagiełdowym rynku walutowych instrumentów pochodnych w Polsce w czasie globalnego kryzysu finansowego, Bank i Kredyt nr 42, 2011.

MARCINIAK S. (red.), Makro- i mikroekonomia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005.

MICHAŁEK J.J., TCHOREK G., KOKOSZCZYŃSKI R., GIERAŁTOWSKI P., SKIBA L., KUZIEMSKA K., GAJEWSKI P., ROGUT A., WOLANIN R., Mechanizmy funkcjonowania strefy euro, Narodowy Bank Polski, Warszawa 2010.

MILEWSKI R., Elementarne zagadnienia ekonomii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.

MINSKY H.P., Stabilizing an Unstable Economy, Yale University Press, London 1986.

MISHKIN F.S., Anatomy of financial crisis, NBER Working Papernr 3934, Cambridge 1991. (Crossref)

PODŁUBNY M., Kryzysy walutowe. Przegląd teorii, [w:] Z. Ejsmont (red.), Współczesne problemy rozwoju gospodarczego, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Białymstoku, Białystok 2010.

Nowa encyklopedia powszechna PWN, Tom 3, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995.

RAUS D., Determinanty i metody szacowania ryzyka kryzysu walutowego, Materiały i Studia, Narodowy Bank Polski, Warszawa 2000.

SŁAWIŃSKI A., Przyczyny globalnego kryzysu bankowego, [w:] J. Osiński, S. Sztaba (red.), Nauki społeczne wobec kryzysu na rynkach finansowych, Kolegium Ekonomiczno- Społeczne, Warszawa 2008.

SZCZEPANIAK I., DROŻDŻ J., Kryzys gospodarczy a inwestycje w polskim przemyśle spożywczym, Przemysł Spożywczy, 2010, t. 64.

URBAN R., Światowy kryzys finansowy - implikacje dla producentów żywności, Przemysł Spożywczy, 2009, t. 63.

URBAN R., Kryzys gospodarczy a inwestycje w polskim przemyśle spożywczym, Przemysł Spożywczy, 2010a, t. 64.

URBAN R., Polski przemysł spożywczy w okresie światowego kryzysu gospodarczego, Przemysł Spożywczy, 2010b, t. 64.

URBAN R., Polski sektor żywnościowy a światowy kryzys finansowy, Przemysł Spożywczy, 2012, t. 66.

ŻABIŃSKA J. (red.), Kryzysy finansowe, ich przyczyny, skutki i sposoby przezwyciężania, Akademia Ekonomiczna im. Karola Adamieckiego, Katowice 2000.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.