Nominalne, relatywne i realne ceny produktów rolnych (na przykładzie żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego)
Main Article Content
Abstrakt
Decisions of farmers as to the kind of production, whether to develop it or abandon depend first of all on prices paid at the purchase center. The farmer obtains for his product a current price - nominal one, and compares it with prices of other products sold by farm producers - these are relative prices. The production profitability depends both on current price obtained and the price of production costs' components. Actual prices of purchasing agricultural products have been assessed as they show the purchasing power of this price. The contribution presents the method for calculating relative and actual prices on the example of pork, beef and poultry in the years 1980-1994. Discussed are changes occurring in three kinds of prices (nominal, relative and actual) within two consecutive economic systems - centrally planned one in the years 1980-1989 and the marketing system after 1990.
Article Details
Jak cytować
Zajączkowska, M. (1995). Nominalne, relatywne i realne ceny produktów rolnych (na przykładzie żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego). Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (1), 13–23. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.1995.1.2
Bibliografia
Rocznik Statystyczny GUS 1995.
Roczniki Statystyczne i inne publikacje GUS za lata 1972-1995.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Maria Zajączkowska, Aneta Stańko, Sfera ubóstwa w Polsce w latach 1994-2000 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 46 (2002)
- Agnieszka Borowska, Maria Zajączkowska, Przemiany w spożyciu żywności w wybranych krajach CEFTA , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 38 (2000)
- Maria Zajączkowska, Agnieszka Borowska, Zmiany w spożyciu mięsa i ryb w gospodarstwach domowych w Polsce w latach 1988-1998 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 43 (2001)
- Maria Zajączkowska, Aneta Stańko, Przemiany w sferze ubóstwa w Niemczech , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 47 (2002)
- Maria Zajączkowska, Podaż i spożycie kawy w Polsce w latach 1950-1995 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 29 (1997)
- Maria Zajączkowska, Podaż i spożycie herbaty w Polsce w latach 1950-1995 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 29 (1997)
- Maria Zajączkowska, Zmiany cen skupu żywca a rozmiary produkcji w latach 1989-2000 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 49 (2003)
- Maria Zajączkowska, Zestawienie Autorów i tytułów ich artykułów opublikowanych w okresie styczeń 1995 – czerwiec 2008, w numerach od 27 do 69, zamieszczono w nich ponad 600 artykułów, a wszystkie były recenzowane. , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 70 (2008)
- Maria Zajączkowska, Przemiany w produkcji i cenach żywca wołowego , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 1 (1996)