Podaż i spożycie herbaty w Polsce w latach 1950-1995
Main Article Content
Abstrakt
In Poland, tea is a necessity and its market is twice as big as that of coffee. Black and loose teas are most appreciated. The consumption of granulated teas and teabags has gone up. In the period under study the amount of consumed tea increased over 30 times per person. In the mid-nineties it became stabilized on the level of approximately one kilogram a year. Currently, shifts have been noted to drink better quality teas, making use of specific features of particular blends and brands. Professional tea trade is being developed now.
Article Details
Jak cytować
Zajączkowska, M. (1997). Podaż i spożycie herbaty w Polsce w latach 1950-1995. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (29), 75–83. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.1997.29.6
Bibliografia
_ 50 gatunków do wyboru. Rzeczpospolita z dnia 2.12.1996.
Budżety gospodarstw domowych z lat 1979-1995. GUS, Warszawa.
POCHLEBKIN W., 1976: Herbata, rodzaje, właściwości, wykorzystanie. WNT, Warszawa.
STAŃCZYK M., 1995: Rynek używek. Home-Market nr 7.
Tajemnice małego listka. Gazeta Wyborcza z dnia 17.02. 1996.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Maria Zajączkowska, Aneta Stańko, Sfera ubóstwa w Polsce w latach 1994-2000 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 46 (2002)
- Agnieszka Borowska, Maria Zajączkowska, Przemiany w spożyciu żywności w wybranych krajach CEFTA , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 38 (2000)
- Maria Zajączkowska, Agnieszka Borowska, Zmiany w spożyciu mięsa i ryb w gospodarstwach domowych w Polsce w latach 1988-1998 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 43 (2001)
- Maria Zajączkowska, Aneta Stańko, Przemiany w sferze ubóstwa w Niemczech , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 47 (2002)
- Maria Zajączkowska, Podaż i spożycie kawy w Polsce w latach 1950-1995 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 29 (1997)
- Maria Zajączkowska, Nominalne, relatywne i realne ceny produktów rolnych (na przykładzie żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego) , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 1 (1995)
- Maria Zajączkowska, Zmiany cen skupu żywca a rozmiary produkcji w latach 1989-2000 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 49 (2003)
- Maria Zajączkowska, Zestawienie Autorów i tytułów ich artykułów opublikowanych w okresie styczeń 1995 – czerwiec 2008, w numerach od 27 do 69, zamieszczono w nich ponad 600 artykułów, a wszystkie były recenzowane. , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 70 (2008)
- Maria Zajączkowska, Przemiany w produkcji i cenach żywca wołowego , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 1 (1996)