Przemiany w spożyciu żywności w wybranych krajach CEFTA
Main Article Content
Abstrakt
In the period of political and economic transformation, the countries of Central and Eastern Europe belonging to the CEFTA showed similar tendencies in food consumption in spite of its different level per capita in the selected countries. The changes in food consumption observed in Romania are essentially less dynamic in comparison with the CEFTA other countries. Generally, all examined countries experienced a decline - in quantity terms - in consumption of red meat, animal fat, cereal products, potatoes and sweets. The increased consumption was noted in the case of poultry meat, vegetable fats and oils, fish and fruits. Observed changes in food consumption in investigated countries are close to tendencies existing in developed countries of the EU in the fifties and sixties as well as in Greece, Spain and Portugal in the eighties and in the nineties.
Article Details
Jak cytować
Borowska, A., & Zajączkowska, M. (2000). Przemiany w spożyciu żywności w wybranych krajach CEFTA. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (38), 81–94. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2000.38.6
Bibliografia
Baza danych FAOSTAT 1999.
BYWALEC CZ. Społeczne aspekty transformacji gospodarczej w Europie Środkowowschodniej. Wydawnictwo AE, Kraków 1998.
CESTAT Statistical Bulletin GUS, z lat 1994-1999.
Roczniki Statystyki Międzynarodowej GUS z lat 1991-1997.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Agnieszka Borowska, Postawy europejskich konsumentów wobec produktów tradycyjnych i regionalnych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 72 (2008)
- Agnieszka Borowska, Małgorzata Kosicka, Informacja z konferencji naukowej "Polskie gospodarstwa domowe w procesie integracji z Unią Europejską" , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 38 (2000)
- Agnieszka Borowska, Zmiany na rynku jabłek w krajach Unii Europejskiej w latach 2000–2010 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 108 (2014)
- Agnieszka Borowska, Przemiany w spożyciu owoców w Polsce i krajach Unii Europejskiej w latach dziewięćdziesiątych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 39 (2000)
- Agnieszka Borowska, Tadeusz Filipiak, Informacja o konferencji naukowej "Kierunki i możliwości zrównoważonego rozwoju gospodarki żywnościowej" , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 43 (2001)
- Agnieszka Borowska, Unijny system ochrony żywnościowych produktów regionalnych i tradycyjnych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 71 (2008)
- Agnieszka Borowska, Informacja z przebiegu seminarium polskich i niemieckich doktorantów zorganizowanego 1 października 1998 roku w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 36 (1999)
- Agnieszka Borowska, Sytuacja ekonomiczna gospodarstw domowych w krajach Unii Europejskiej i w Polsce w latach dziewięćdziesiątych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 48 (2003)
- Maria Zajączkowska, Aneta Stańko, Sfera ubóstwa w Polsce w latach 1994-2000 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 46 (2002)
- Maria Zajączkowska, Agnieszka Borowska, Zmiany w spożyciu mięsa i ryb w gospodarstwach domowych w Polsce w latach 1988-1998 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 43 (2001)