Sytuacja ekonomiczna gospodarstw domowych w krajach Unii Europejskiej i w Polsce w latach dziewięćdziesiątych

Main Article Content

Agnieszka Borowska

Abstrakt
The article presents the changes in the level and structure of expenditure by the households in Poland and in the European Union countries in the nineties. The research outcomes reveal both some similarities and some differences in structure of expenditure by Polish households when comparing with the European Union ones. The study's attempt was to evaluate the changes in household spending in Poland in the period of Poland's negotiations with the EU.

Article Details

Jak cytować
Borowska, A. (2003). Sytuacja ekonomiczna gospodarstw domowych w krajach Unii Europejskiej i w Polsce w latach dziewięćdziesiątych. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (48), 61–78. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2003.48.5
Bibliografia

Golinowska S. (1997): Polska bieda Il. Kryteria. Ocena. Przeciwdziałanie. IPiSS, Warszawa.

Borowska A. (2002): Przemiany w spożyciu żywności w Polsce i wybranych krajach europejskich w latach 1988-1998 (praca doktorska), SGGW.

Deniszczuk L. (1977): Wzorzec konsumpcji społecznie niezbędnej. Studia i Monografie. IPiSS, Zeszyt 10 (66), Warszawa.

Francja sprzed 40 lat. Gazeta Wyborcza, 1 XII 2000 r.

Heilig G.K. (1993): Food, life-styles and energy. Food and nutrition policy in Europe. (red. nauk.) Van der Heij, Lowik M.R.H. Ockhuizen Th., Pudoc Scientific Publishers, Wageningen.

Jongen W.M.F., Meilenberg M.T.G. (red. nauk.) (1998): Innovation of food production systems. Product quality and consumer acceptance. Wageningen Press, The Netherlands.

Kramer J. (I 997): Konsumpcja w gospodarce rynkowej. PWE, Warszawa.

Luszniewicz A. (1978): Statystyka społeczna. PWE, Warszawa.

Milewski R. (red. nauk.) (1998): Podstawy ekonomii. PWN, Warszawa.

Mynarski S. (1967): Wpływ dochodu i składu osobowego rodziny na wielkość i strukturę jej wydatków. Ossolineum, Wrocław.

Rudnicki L. (2000): Zachowanie konsumentów na rynku. PWE, Warszawa.

Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K., Morawska M., Boruc T. (1997): Wyżywienie w Polsce na tle innych krajów. IŻŻ nr 86, Warszawa.

Senyszyn J. (1992): Konsumpcja żywności w świetle potrzeb i uwarunkowań. Gdańsk.

Senyszyn J. (1995): Potrzeby konsumpcyjne. Wstęp do ekonomicznej teorii potrzeb. Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego.

Zielińska Z., Kołodziejek B. (1989): Potrzeby i spożycie. PWE, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
1 2 > >>