Przemiany w spożyciu owoców w Polsce i krajach Unii Europejskiej w latach dziewięćdziesiątych
Main Article Content
Abstrakt
The article is addressed to changes observed in fruit consumption by households over the period covering the years 1988-1998. The comparative analysis in respect to changes both in the level and in the structure of fruit consumption in Poland and in the European Union Member States was presented. In Poland for example, fruit total consumption has been increasing successively since 1988. The considerable fivefold rise was noted in the case of tropical fruit consumption that reached the present level of 15 kg per capita per year.
Article Details
Jak cytować
Borowska, A. (2000). Przemiany w spożyciu owoców w Polsce i krajach Unii Europejskiej w latach dziewięćdziesiątych. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (39), 125–136. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2000.39.24
Bibliografia
BERGER S.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Rozdz. I, PWN 1998, s. 39.
Rolnictwo i Gospodarka Żywnościowa w Polsce. Wyd. MRiGŻ 1999.
Strategia i polityka w zakresie wyżywienia ludności Polski w aspekcie zdrowia. IŻiŻ 1997.
SZPONAR L., SEKUŁA W.: Zasady prawidłowego żywienia. Przemysł Spożywczy 1997, nr 2.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Agnieszka Borowska, Postawy europejskich konsumentów wobec produktów tradycyjnych i regionalnych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 72 (2008)
- Agnieszka Borowska, Małgorzata Kosicka, Informacja z konferencji naukowej "Polskie gospodarstwa domowe w procesie integracji z Unią Europejską" , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 38 (2000)
- Agnieszka Borowska, Zmiany na rynku jabłek w krajach Unii Europejskiej w latach 2000–2010 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 108 (2014)
- Agnieszka Borowska, Tadeusz Filipiak, Informacja o konferencji naukowej "Kierunki i możliwości zrównoważonego rozwoju gospodarki żywnościowej" , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 43 (2001)
- Agnieszka Borowska, Unijny system ochrony żywnościowych produktów regionalnych i tradycyjnych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 71 (2008)
- Agnieszka Borowska, Informacja z przebiegu seminarium polskich i niemieckich doktorantów zorganizowanego 1 października 1998 roku w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 36 (1999)
- Agnieszka Borowska, Sytuacja ekonomiczna gospodarstw domowych w krajach Unii Europejskiej i w Polsce w latach dziewięćdziesiątych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 48 (2003)
- Agnieszka Borowska, Maria Zajączkowska, Przemiany w spożyciu żywności w wybranych krajach CEFTA , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 38 (2000)
- Maria Zajączkowska, Agnieszka Borowska, Zmiany w spożyciu mięsa i ryb w gospodarstwach domowych w Polsce w latach 1988-1998 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 43 (2001)
- Agnieszka Borowska, Zmiany na rynku śliwek w Polsce w latach 2010–2016 ze szczególnym uwzględnieniem śliwek regionalnych z oznaczeniami geograficznymi ChOG , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 124 (2018)