Changes in Food Consumption in the CEFTA Selected Countries
Main Article Content
Abstract
In the period of political and economic transformation, the countries of Central and Eastern Europe belonging to the CEFTA showed similar tendencies in food consumption in spite of its different level per capita in the selected countries. The changes in food consumption observed in Romania are essentially less dynamic in comparison with the CEFTA other countries. Generally, all examined countries experienced a decline - in quantity terms - in consumption of red meat, animal fat, cereal products, potatoes and sweets. The increased consumption was noted in the case of poultry meat, vegetable fats and oils, fish and fruits. Observed changes in food consumption in investigated countries are close to tendencies existing in developed countries of the EU in the fifties and sixties as well as in Greece, Spain and Portugal in the eighties and in the nineties.
Article Details
How to Cite
Borowska, A., & Zajączkowska, M. (2000). Changes in Food Consumption in the CEFTA Selected Countries. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (38), 81–94. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2000.38.6
References
Baza danych FAOSTAT 1999.
BYWALEC CZ. Społeczne aspekty transformacji gospodarczej w Europie Środkowowschodniej. Wydawnictwo AE, Kraków 1998.
CESTAT Statistical Bulletin GUS, z lat 1994-1999.
Roczniki Statystyki Międzynarodowej GUS z lat 1991-1997.
Statistics
Downloads
Download data is not yet available.
Recommend Articles
Most read articles by the same author(s)
- Agnieszka Borowska, Attitudes of European Consumers to Traditional and Regional Products , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 72 (2008)
- Agnieszka Borowska, Małgorzata Kosicka, lnformation about Scientific Conference: "Polish Households in the Process of lntegration with the European Union" , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 38 (2000)
- Agnieszka Borowska, Changes on the apple market in the European Union countries between 2000–2010 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 108 (2014)
- Agnieszka Borowska, The Changes in Fruit Consumption in Poland and in the European Union Countries , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 39 (2000)
- Agnieszka Borowska, Tadeusz Filipiak, General Notes on the Scientific Conference: "Directions and Possibilities for Sustainable Development of Agro-food Sector" , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 43 (2001)
- Agnieszka Borowska, European Union’s Quality Policy on the Example of Traditional and Regional Products , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 71 (2008)
- Agnieszka Borowska, Information about Seminar for Polish and German PhD Students held on October 1, 1998 in Warsaw Agricultural University , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 36 (1999)
- Agnieszka Borowska, Economic Situation of the Households in Poland and in the European Union Countries in the Nineties , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 48 (2003)
- Maria Zajączkowska, Aneta Stańko, Sphere of Poverty in Poland in the Years 1994-2000 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 46 (2002)
- Maria Zajączkowska, Agnieszka Borowska, Changes in Meat and Fish Consumption of Households in Poland in the Years 1988-1998 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 43 (2001)