Przemiany w spożyciu żywności w wybranych krajach CEFTA
Main Article Content
Abstrakt
In the period of political and economic transformation, the countries of Central and Eastern Europe belonging to the CEFTA showed similar tendencies in food consumption in spite of its different level per capita in the selected countries. The changes in food consumption observed in Romania are essentially less dynamic in comparison with the CEFTA other countries. Generally, all examined countries experienced a decline - in quantity terms - in consumption of red meat, animal fat, cereal products, potatoes and sweets. The increased consumption was noted in the case of poultry meat, vegetable fats and oils, fish and fruits. Observed changes in food consumption in investigated countries are close to tendencies existing in developed countries of the EU in the fifties and sixties as well as in Greece, Spain and Portugal in the eighties and in the nineties.
Article Details
Jak cytować
Borowska, A., & Zajączkowska, M. (2000). Przemiany w spożyciu żywności w wybranych krajach CEFTA. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (38), 81–94. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2000.38.6
Bibliografia
Baza danych FAOSTAT 1999.
BYWALEC CZ. Społeczne aspekty transformacji gospodarczej w Europie Środkowowschodniej. Wydawnictwo AE, Kraków 1998.
CESTAT Statistical Bulletin GUS, z lat 1994-1999.
Roczniki Statystyki Międzynarodowej GUS z lat 1991-1997.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Maria Zajączkowska, Aneta Stańko, Przemiany w sferze ubóstwa w Niemczech , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 47 (2002)
- Maria Zajączkowska, Podaż i spożycie kawy w Polsce w latach 1950-1995 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 29 (1997)
- Agnieszka Borowska, Zmiany na rynku śliwek w Polsce w latach 2010–2016 ze szczególnym uwzględnieniem śliwek regionalnych z oznaczeniami geograficznymi ChOG , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 124 (2018)
- Agnieszka Borowska, Tendencje zmian na rynku tytoniowym w Polsce w latach 1990–2006 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 73 (2009)
- Agnieszka Borowska, Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce przed wstąpieniem i po wstąpieniu do Unii Europejskiej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 61 (2006)
- Maria Zajączkowska, Nominalne, relatywne i realne ceny produktów rolnych (na przykładzie żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego) , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 1 (1995)
- Maria Zajączkowska, Podaż i spożycie herbaty w Polsce w latach 1950-1995 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 29 (1997)
- Maria Zajączkowska, Zmiany cen skupu żywca a rozmiary produkcji w latach 1989-2000 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 49 (2003)
- Maria Zajączkowska, Przemiany w produkcji i cenach żywca wołowego , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 1 (1996)
- Maria Zajączkowska, Zestawienie Autorów i tytułów ich artykułów opublikowanych w okresie styczeń 1995 – czerwiec 2008, w numerach od 27 do 69, zamieszczono w nich ponad 600 artykułów, a wszystkie były recenzowane. , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 70 (2008)