Ecological Farming Development in Poland Before and After Joining the European Union

Main Article Content

Agnieszka Borowska

Abstract
The article presents economical conditions of ecological farming development in Poland. It shows both positive and negative changes consequential to ecological production. The article highlights strengths weaknesses as well as opportunities and threats resultant from ecological farming in Poland in next few years. The article includes characteristics of polish ecological farms with taking into consideration a territorial division of the country. It describes dynamic changes of number of farms as well as level and territorial structure on which they are based. Information about size of plant production and animal production in ecological farms is provided

Article Details

How to Cite
Borowska, A. (2006). Ecological Farming Development in Poland Before and After Joining the European Union. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (61), 55–74. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2006.61.63
References

HAMMU. Promotion Strategies and Arguments for Organic Food in European Countries. [in:] Proceedings of the Conference Organic Food and Farming-Towards Partnership and Action in Europe, 10-11 May 2001, Copenhagen, Denmark, Danish Ministry of Food, Agriculture and Fisheries, p. 187-193.

KALTOFT P. Values about Nature in Organic Farming Practice and Knowledge. Sociologia Ruralis. 1999, l39, p. 39-53. (Crossref)

ŁUCZKA-BAKUŁA W. Handel żywnością ekologiczna w opinii konsumentów. [w:] Sołtysiak U. Rolnictwo ekologiczne - od producenta do konsumenta. Stowarzyszenie EKOLAND, Stiftung Leben&Umwelt, Warszawa 1995.

MICHELSEN J. Organic Farming in a social context. [in:] Proceedings of the Confernce Organic Food and Farming-Towards Partnership and Action in Europe, 10-11 May 2001, Copenhagen, Denmark, Danish Ministry of Food, Agriculture and Fisheries, 2001, p. 74-79.

MORGAN K., MURDOCH J. organic vs. Conventional agriculture: knowledge, power and innovation in the food chain. Geoforum, 31, p. 159-173, ITC (2003) 2000 www.intracen.org/mds/sector/organic/welcome.htm (Crossref)

Rolnictwo ekologiczne - model przyszłości. Boss. Rolnictwo, 2002, Nr 10.

RUNOWSKI H. Popyt na żywność ekologiczną. [w:] Metera D., Bednarek A. (red.): Marketing produktów ekologicznych w północno-wschodniej Polsce. Fundacja IUCN, Warszawa 1999.

RUNOWSKI H. Stan i uwarunkowania popytu na żywność ekologiczną w Polsce. [w:] Organizacyjno-ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1999.

RUNOWSKI H. 2003. Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle tendencji światowych. Zeszyty Naukowe SGGW, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (49), 245-262.

SOŁTYSIAK U. Rolnictwo ekologiczne - historyczny przegląd metod. [w:] Sołtysiak U. (red.) Rolnictwo ekologiczne. Od teorii do praktyki. Stowarzyszenie EKOLAND i Stiftung Leben&Umwelt, Warszawa 1993.

SOŁTYSIAK U. Atestacja i oznakowanie produktów i gospodarstw ekologicznych w Polsce na tle sytuacji w Europie. [w:] Radecki A., Bednarek A., Zawadzki B., Łabętowicz J. (red.): Ekologiczne i integrowane rolnictwo w Polsce. Wyd. Fundacji Rozwój SGGW, Warszawa 1995, s. 98-120.

SZYMAŃSKA J. Rolnictwo ekologiczne - system produkcji gwarantujący wysoką jakość spożywczą produktów rolnych. [w:] Agrobiznes 2003. Jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie. Prace naukowe AE im. O. Langego we Wrocławiu, 2003, Tom 2, s. 401-408.

The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends, IFOAM, FiBL, za lata 2000-2005.

ŻAKOWSKA-BIEMANS S., GUTKOWSKA K. Rynek żywności ekologicznej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Wydawnictwa SGGW, Warszawa 2003.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.
Recommend Articles
Most read articles by the same author(s)
1 2 > >>