Changes in Food Consumption in the CEFTA Selected Countries
Main Article Content
Abstract
In the period of political and economic transformation, the countries of Central and Eastern Europe belonging to the CEFTA showed similar tendencies in food consumption in spite of its different level per capita in the selected countries. The changes in food consumption observed in Romania are essentially less dynamic in comparison with the CEFTA other countries. Generally, all examined countries experienced a decline - in quantity terms - in consumption of red meat, animal fat, cereal products, potatoes and sweets. The increased consumption was noted in the case of poultry meat, vegetable fats and oils, fish and fruits. Observed changes in food consumption in investigated countries are close to tendencies existing in developed countries of the EU in the fifties and sixties as well as in Greece, Spain and Portugal in the eighties and in the nineties.
Article Details
How to Cite
Borowska, A., & Zajączkowska, M. (2000). Changes in Food Consumption in the CEFTA Selected Countries. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (38), 81–94. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2000.38.6
References
Baza danych FAOSTAT 1999.
BYWALEC CZ. Społeczne aspekty transformacji gospodarczej w Europie Środkowowschodniej. Wydawnictwo AE, Kraków 1998.
CESTAT Statistical Bulletin GUS, z lat 1994-1999.
Roczniki Statystyki Międzynarodowej GUS z lat 1991-1997.
Statistics
Downloads
Download data is not yet available.
Recommend Articles
Most read articles by the same author(s)
- Maria Zajączkowska, Aneta Stańko, Changes in Poverty Sphere in Germany , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 47 (2002)
- Maria Zajączkowska, Supply and Consumption of Coffee in Poland in the Years 1950-1995 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 29 (1997)
- Agnieszka Borowska, Changes in the Polish plums market, with particular reference to regional plums with protected geographical indications in the period 2010–2016 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 124 (2018)
- Agnieszka Borowska, The Polish Tobacco Market in the Period 1990–2006 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 73 (2009)
- Agnieszka Borowska, Ecological Farming Development in Poland Before and After Joining the European Union , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 61 (2006)
- Maria Zajączkowska, Nominal, relative and actual prices of agricultural products (on the example of cattle for slaughter- pork, beef and poultry) , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 1 (1995)
- Maria Zajączkowska, Supply and Consumption of Tea in Poland in the Years 1950-1995 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 29 (1997)
- Maria Zajączkowska, The Changes in the Livestock's Purchase Prices and the Scale of the Animal Production in the Years 1989-2000 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 49 (2003)
- Maria Zajączkowska, Changes in production and prices of beef cattle , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 1 (1996)
- Maria Zajączkowska, The titles of the articles from January 1995 till June 2008. In issues from 27 to 69 there are published over 600 articles and all of them were reviewed. , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 70 (2008)