Postrzeganie informacji żywieniowej przekazywanej za pomocą różnych form przekazów komercyjnych

Main Article Content

Katarzyna Staniewska
Monika Mieczkowska
Helena Panfil-Kuncewicz
Bogusław Staniewski

Abstrakt
The aim of the paper was to determine the influence of the selected kinds of mass media on shaping the consumer’s consciousness within the scope of food, perception of nutritional standards and whether it is connected with the respondents’ demographical determinants. The research has been conducted in 2009–2010, on the group of 500 residents of Olsztyn, over 16 years old, recruited mainly in the shopping centres and popular public places. The method applied to this research constitutes a kind of survey, namely an interview form/ questionnaire. In order to establish the correlation between the demographical factors and perception of the selected mass media forms (information concerned with food and nutritional standards) one-factor adverbials analysis has been used. Taking into account the demographical factors of the respondents, the age was the main determinant having influence on the perception of different mass media used to convey food and nutritional information. Moreover, it has been established that the age factor significantly differentiated respondents’ opinions on the matter of perceiving the nutritional value as useful information and important from the dietary point of view and information that is helpful when it comes to product choices/choosing as well. The influence of the education on the perception of nutritional value as useful information in the process of product’s choice has been observed. To sum up, age was the factor differentiating consumers’ choices and perception in the most significant way.

Article Details

Jak cytować
Staniewska, K., Mieczkowska, M., Panfil-Kuncewicz, H., & Staniewski, B. (2010). Postrzeganie informacji żywieniowej przekazywanej za pomocą różnych form przekazów komercyjnych. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (86), 117–127. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2010.86.92
Bibliografia

AGARWAL S., HORDVIK S., MORAR S. 2006: Nutritional claims for functional foods and supplements. Toxicology 221: 44-49. (Crossref)

ARES G., GIMÉNEZ A., GÁMBARO A. 2008: Influence of nutritional knowledge on perceived healthiness and willingness to try functional food. Appetite 51: 663-668. (Crossref)

DRICHOUTIS A.C., LAZARIDIS P., NAYGA R.M. 2005: Nutrition knowledge and consumer use of nutritional food labels. European Review of Agricultural Economics, 32(1): 93-118. (Crossref)

GERTIG H., GAWĘCKI J. 2001: Słownik terminów żywieniowych. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa.

GRUNERT K.G., WILLS J.M. 2007: A review of European research on consumer response to nutrition information on food labels. Public Health 15: 385-399. (Crossref)

JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ M. 1996: Edukacja żywieniowa, jej udział w kształtowaniu poglądów, postaw i zachowań żywieniowych. [w:] Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej. Wyd. SGGW, Warszawa.

JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ M., PŁUCIENNIK B. 2002: Ocena prasowych reklam żywności. Technologia Alimentaria 1 (2): 123-132.

KLEEF VAN E., TRIJP VAN H. C. M., LUNING P. 2005: Functional foods: health claim - food product compatibility and the impact of health claim framing on consumer evaluation. Appetite 44: 299-308. (Crossref)

Rozporządzenie w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących produktów spożywczych, 1924/2006 WE.

SZEREMETA A. 2002: Edukacja żywieniowa - wołanie o pomoc. Żywność, żywienie, życie 2(8): 21-24.

SZREDER M. 2004: Metody i techniki sondażowych badań opinii. PWE, Warszawa.

TAŃSKA I. 2009. Przegląd unijnych i krajowych wymagań prawnych w branży mleczarskiej. Przegląd unijnych i krajowych wymagań prawnych w branży mleczarskiej. Materiały konferencyjne, PFPŻ, WARSZAWA.

TRIJP VAN H.C.M., LANS VAN DER I.A. 2007: Consumer perceptions of nutrition and health claims. Appetite 48: 305-324. (Crossref)

WANSINK B., SONKA S.T., HASLER C. M. 2004: Front - label health claims: when less is more. Food Policy 29: 659-667. (Crossref)

WANSINK B., WESTGREN R.E., CHENEY M. M. 2005: Hierarchy of nutritional knowledge that relates to the consumption of a functional food. Nutrition 21: 264-268. (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.