Main Article Content
W artykule opisano wybrane strategie inwestycyjne kontraktowane na izbach handlowych. Celem tych strategii jest zabezpieczenie inwestora przed niepożądanymi dla niego zmianami cen. Strategie ilustrują dane Warszawskiego Zarządu Głównego Handlowego z lat 1999 i 2000. Wśród licznych możliwych zabezpieczeń przed niepożądanymi zmianami cen towarów, kursów i kursów walut wyróżnia się inwestowanie w kontrakty futures. Kontrakty terminowe rozwijane są w Izbie Giełdowej w Warszawie od początku 1999 roku. Rynek opcji był słaby i od końca 1998 roku zanotował spadek. Prawdopodobnie nie będzie się już bardziej rozwijać. Największe znaczenie mają transakcje terminowe na kursy i kursy walut, gdyż kontrakty terminowe na towary kontraktowane są bardzo rzadko. Opisane wybrane strategie uwzględniają kupno i sprzedaż różnych kontraktów futures oraz kombinacje kontraktów kupna i sprzedaży z kupnem lub sprzedażą instrumentu podstawowego. Strategie zostały przeanalizowane na podstawie danych Biura Handlu m.st. Warszawy.
Article Details
HULL J., 1998: Kontrakty terminowe i opcje. Wprowadzenie, WIG-Press, Warszawa.
JABŁONOWSKI S., 2000: Strategie zmniejszania ryzyka strat finansowych na Warszawskiej Giełdzie Towarowej, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 1 (276).
JAJUGA K., JAJUGA T., 1994: Jak inwestować w papiery wartościowe, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
JAJUGA K., KUZIAK K., MARKOWSKI P., 1997: Inwestycje finansowe, Wydawnictwo AE im. O. Langego, Wrocław.
JANUSZKIEWICZ W. (red.), 1991: Giełdy w gospodarce światowej, PWE, Warszawa.
Średnie kursy NBP, http://yogi.pl/gielda/waluta.usd.html.
WGT SA, Archiwalne dane dotyczące statystyki handlu, WWW.WGT.COM.PL
Downloads
- Andrzej Kluza, Zastosowanie sztucznej inteligencji do wyboru produktów bankowych z użyciem bazy przypadków , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 51 (2003)
- Andrzej Kluza, Model sieciowy wykorzystania maszyn rolniczych przy wykonywaniu prac agrotechnicznych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 42 (2000)