Sytuacja sektora mleczarskiego w Polsce w latach transformacji gospodarczej

Main Article Content

Sylwia Łaba

Abstrakt
Dairy industry was formed by many processes occurring in Poland in the nineties. Transition to a competitive market economy and price liberalization distorted both milk production and milk processing. After initial deep collapse, the structure of dairy output has been continuously reconstructed and diversified since the middle of the nineties. The introduction of new technologies, high quality of products and the adjustment of dairy production to the consumers' needs are main preconditions for considered industry to survive on market.lw

Article Details

Jak cytować
Łaba, S. (2003). Sytuacja sektora mleczarskiego w Polsce w latach transformacji gospodarczej. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (49), 169–176. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2003.49.33
Bibliografia

GORNOWICZ M., 1999: Ekonomiczne problemy produkcji i przetwórstwa mleka w Polsce. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2-3 (271-272), 85-95.

GULBICKA B., 1997: Perspektywy produkcji mleka w świetle prognoz popytu i zaleceń żywieniowych. IERiGŻ, Warszawa, 26-41.

PRZEPIÓRA A., KRAJEWSKI K., PIETRZAK M., 2000: Rynek mleka i produktów mlecznych. Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. "Wieś Jutra", Warszawa; 453-486.

Rynek Mleka 2002. IERiGŻ, Warszawa.

SEREMAK-BULGE J., SMOLEŃSKI Z., 1999: Handel zagraniczny produktami mleczarskimi. Przegląd Mleczarski, 10, 337-342.

URBAN R. i inni, 1999: Strategiczne problemy przemysłu spożywczego. IERiGŻ, Warszawa, s. 39-42.

URBAN R. i inni, 2001: Polski przemysł żywnościowy. Raport 2001. PFPŻ, Warszawa.

WYRZYKOWSKA B., 2001: Powiązania producentów mleka z przedsiębiorstwami przemysłu mleczarskiego. Warszawa.

ZALEWSKI A., 2000: Gospodarka mleczarska a rynek. IERiGŻ, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty