Powstanie i przemiany w funkcjonowaniu Zakładów Mięsnych "Wierzejki" w latach 1991-2002

Main Article Content

Elżbieta Cała

Abstrakt

W artykule przedstawiono kierunki rozwoju Zakładów Mięsnych „Wierzejki”. Omówiono tendencje w zakresie zatrudnienia, majątku i produkcji. Do przeprowadzenia analizy finansowej wykorzystano roczne sprawozdania finansowe za lata 1997-2002. Wyniki wskazują, że dane przedsiębiorstwo dokonało znacznych inwestycji. Działalność biznesowa Zakładów „Wierzejki” opierała się na solidnej znajomości rynku oraz dywersyfikacji produktów i usług. „Wierzejki” dostosowały swoją działalność w zakresie przetwórstwa i sprzedaży mięsa zarówno do nowych warunków rynkowych, jak i standardów prawnych. Przyjęta strategia pozwoliła przedsiębiorstwu osiągnąć przewagę konkurencyjną na lokalnych rynkach mięsa.

Article Details

Jak cytować
Cała, E. (2003). Powstanie i przemiany w funkcjonowaniu Zakładów Mięsnych "Wierzejki" w latach 1991-2002. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (49), 263–276. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2003.49.39
Bibliografia

BEDNARSKI L.: Analiza finansowa w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2001.

BIEŃ W.: Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa, DIFIN, Warszawa 2001.

GABRUSEWICZ W.: Podstawy analizy finansowej, PWE, Warszawa 2002.

POLSKI PRZEMYSŁ ŻYWNOŚCIOWY. Raport 2001, Polska Federacja Producentów Żywności, Warszawa 2001.

ROCZNIK STATYSTYCZNY 2002, GUS, Warszawa 2002.

RYNEK MIĘSA. STAN i PERSPEKTYWY. Zeszyt z cyklu Analizy rynkowe, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, październik 2002.

SIERPIŃSKA M., JACHNA T.: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych, PWN, Warszawa 2000.

WAŚNIEWSKI T.: Analiza finansowa w przedsiębiorstwie, Fundacja Rozwoju Rachunkowości Polsce, Warszawa 1997.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.