Main Article Content
W artykule przedstawiono kierunki rozwoju Zakładów Mięsnych „Wierzejki”. Omówiono tendencje w zakresie zatrudnienia, majątku i produkcji. Do przeprowadzenia analizy finansowej wykorzystano roczne sprawozdania finansowe za lata 1997-2002. Wyniki wskazują, że dane przedsiębiorstwo dokonało znacznych inwestycji. Działalność biznesowa Zakładów „Wierzejki” opierała się na solidnej znajomości rynku oraz dywersyfikacji produktów i usług. „Wierzejki” dostosowały swoją działalność w zakresie przetwórstwa i sprzedaży mięsa zarówno do nowych warunków rynkowych, jak i standardów prawnych. Przyjęta strategia pozwoliła przedsiębiorstwu osiągnąć przewagę konkurencyjną na lokalnych rynkach mięsa.
Article Details
BEDNARSKI L.: Analiza finansowa w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2001.
BIEŃ W.: Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa, DIFIN, Warszawa 2001.
GABRUSEWICZ W.: Podstawy analizy finansowej, PWE, Warszawa 2002.
POLSKI PRZEMYSŁ ŻYWNOŚCIOWY. Raport 2001, Polska Federacja Producentów Żywności, Warszawa 2001.
ROCZNIK STATYSTYCZNY 2002, GUS, Warszawa 2002.
RYNEK MIĘSA. STAN i PERSPEKTYWY. Zeszyt z cyklu Analizy rynkowe, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, październik 2002.
SIERPIŃSKA M., JACHNA T.: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych, PWN, Warszawa 2000.
WAŚNIEWSKI T.: Analiza finansowa w przedsiębiorstwie, Fundacja Rozwoju Rachunkowości Polsce, Warszawa 1997.
Downloads
- Elżbieta Cała, Ekonomiczne aspekty rozwoju Zakładu Mięsnego "Mościbrody" w latach 1998-2002 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 50 (2003)