Main Article Content
Article Details
BALASSA B., 1965: Trade Liberalisation and "Revealed" Comparative Advantage, The Manchester School 33 (2), 99-123.
BIEŃKOWSKI W., SADZA P., 2000: Rola instytucji w poprawie konkurencyjności gospodarki - zadania dla rządu, [w:] J. Podedworny, J. Grabowiecki (red.), Konkurencyjność gospodarki polskiej a rola państwa przed akcesją do Unii Europejskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok, 55-77.
BUGAŁA A., 2014: Światowy rynek jabłek i zagęszczonego soku jabłkowego, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, Problemy Rolnictwa Światowego 14 (29), 21-30.
CASSON M., 1991: Global Research Strategy and International Competitiveness, Basil Blackwell, Oxford.
FREEBAIRN J., 1987: Implications of Wages and Industrial Policies on Competitiveness of Agricultural Export Industries, Review of Marketing and Agricultural Economics, Australian Agricultural and Resource Economics Society 55 (01), 79-87.
FROHBERG K., 2000: Konkurencyjność polskiego rolnictwa, [w:] E. Majewski, G. Dalton (red.), Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych, Wieś Jutra, Warszawa, 224-242.
GORYNIA M., 2009: Teoretyczne aspekty konkurencyjności, [w:] M. Gorynia M., Łaźniewska (red.), Kompendium wiedzy o konkurencyjności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
GUS, 2013: Produkcja ogrodnicza. Badanie sadów w 2012 r., Warszawa.
HINLOOPEN J., MARREWIJK Ch., 2001: On the Empirical Distribution of the Balassa Index, Weltwirtschaftliches Archiv 137, 1-35.
HYBEL J., 2002: Konkurencyjność polskich producentów owoców i warzyw w handlu zagranicznym, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 4 (4), 53-57.
IERiGŻ-PIB, 2016: Rynek owoców i warzyw, stan i perspektywy, Warszawa.
JUAN D., RUNPING W., XIAOYUE X., FUZHONG L., 2013: Research on the Infl uencing Factors of China Apple Juice Trade, Research Journal of Applied Sciences, Engineering and Technology 6 (4), 691-696.
KIERCZYŃSKA S., 2015: Produkcja, eksport i ceny zagęszczonego soku jabłkowego a ceny skupu jabłek do przetwórstwa w Polsce, Roczniki Naukowe Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 102 (4), 74-82.
KURMAI V., 2016: Market Competition and Concentration in the World Market of Concentrated Apple Juice, Acta Agraria Debreceniesis, Agrártudományi Közlemények 69, 129-136.
NOSECKA B., BUGAŁA A., PASZKO D., ZAREMBA Ł., 2012: Sytuacja na światowym rynku wybranych produktów ogrodniczych i jej wpływ na polski rynek ogrodniczy, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
PAWLAK K., 2013: Międzynarodowa zdolność konkurencyjna sektora rolno-spożywczego krajów Unii Europejskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań.
SAHINLI M., 2013: Comparative Advantage of Agriculture Sector between Turkey and European Union, African Journal of Agricultural Research 8 (10), 884-895.
SALAMAGA M., 2013: Badanie konkurencyjności polskiego eksportu z wykorzystaniem skorygowanego wskaźnika przewagi komparatywnej, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 904, 37-51.
STANKIEWICZ M., 2000: Istota i sposoby oceny konkurencyjności przedsiębiorstwa, Gospodarka Narodowa 7-8, 95-109.
ZAWIŚLIŃSKA I., 2003: Gospodarka Kanady przełomu wieków. Międzynarodowa pozycja konkurencyjna, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa.
Downloads
- Anna Kudlińska-Chylak, Innowacyjne usługi żywieniowe na przykładzie targów śniadaniowych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 115 (2016)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Paweł Kraciński, Proces prywatyzacji zasobu własności rolnej Skarbu Państwa , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 102 (2013)
- Paweł Kraciński, Rozdysponowanie Własności Rolnej Skarbu Państwa w latach 1992–2009 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 87 (2011)
- Paweł Kraciński, Przemiany na rynku cebuli w latach 1995–2012 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 107 (2014)